Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2022 19:01 - © Как да се мием екологично и икономично
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2071 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 03.08.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.08.2022г.

     Герман Садулаев
image
пише в «Деловая газета Взгляд» по въпроси, по които отдавна съм разсъждавал.
"САЩ разполагат с 11 самолетоносача. Всеки самолетоносач оставя много голям въглероден отпечатък. На всеки самолетоносач служат повече от пет хиляди моряци. Те също се измиват. И използват кърпи, които трябва да се перат. А самолетоносачите се движат напред–назад, изгаряйки гориво и замърсявайки планетата по всякакъв възможен начин. Защо не започнем със самолетоносачите? Защо САЩ се нуждаят от 11 самолетоносача? От кого ще се защитават? Кой ще ги нападне? Мексико? От Мексико ли ще се защитават с помощта на 11 самолетоносача? Може би 10 самолетоносача биха им били достатъчни? Нека Съединените щати се откажат от един самолетоносач в името на планетата и хиляди хора в хотелите могат спокойно да се мият и подсушават със свежо изпрани кърпи", пише авторът.
[Препратката към кърпите е раздразнението на автора, че има хотели, в които препоръчват многократно използване на кърпите, с цел намаляване на вредните емисии при прането им. По рядко пране – по–малко вредни емисии. Именно с кърпите авторът започва статията си, защото обичал винаги да се подсушава със свежо изпрана кърпа].
"Като цяло има проблем с хигиената. Това е хигиената, която често се опитват да отменят. В Европа сега няма достатъчно газ и лидерите на европейските държави съвсем сериозно призовават населението да се мие по–рядко. Или измийте без сапун. Или не измийте напълно, а на части. Днес една мишница, утре друга. Защото трябва да се бием с Русия. Вземаш горещ душ – помагаш на Путин. Не се предавайте на руснаците, ходете миризливи и мръсни! …
Западът е в задънена улица. Консуматорското общество достигна границите си на развитие.
За осемте милиарда жители на планетата е невъзможно да се осигурят апартамент, вила, кола и курорт на екзотична дестинация според "Американската мечта", с която капитализмът навремето бореше комунизма и прелъстяваше социалистическите граждани. Дори за единия "златен милиард" не може! И ние имаме нужда от това, като него, co–living, co–working, "екологичен градски транспорт" и като цяло е желателно да пътуваме по–малко, да ядем по–малко и да перем по–малко. Капитализмът има нужда от малко … планиране, нали?
Но капиталистите да планират не знаят как, а и не искат, затова решиха по–лесното : необходимо е да се намали населението на планетата. А останалото е да се научим да живеем по–просто, по–скромно, да споделяме ресурсите и е желателно да се въздържаме напълно от предимствата на цивилизацията. Но как да обясниш на хората? Трябва да се признае, че "американската мечта" по начало е била лъжа? Да се признае, че капитализмът е проиграл? Човешкото общество трябва да се ограничи. Това е добре. Човешкият живот е предназначен за аскетизъм, а не за удоволствие. Преди религиите обясняваха това, на Запад имаше християнство. И сега? Християнството беше премахнато заедно с комунизма. И така, как да накарате хората да приемат самоограничението?
Е, оттам се започна. Първо се бориха с глобалното затопляне. Грета Тунберг и всичко това. Спаси планетата. Тогава обявиха пандемия и забраниха пътуването и изобщо излизането без особена нужда. И сега целият свят е вдигнат на война с Русия. Затова не пускайте климатици, не наливайте бензин в резервоара на автомобила, не гответе храна и не раждайте деца.
Просто Русия не воюва със света. А Русия има план да спаси планетата, без да изоставя цивилизацията или да намалява населението. В това отношение приятелството на народите, сътрудничеството, развитието на науката и технологиите. В руския план има място за всяка култура, религия, традиция, за хотели, курорти, коли, топла вода и свежо изпрани кърпи. Но за хегемонията на една държава и нейните 11 самолетоносача определено няма място", приключва статията си Герман Садулаев.
Но да се върнем към самолетоносачите и друга военна техника и оборудване.
Когато по телевизията гледах войната на Съединените щати с Ирак, която CNN предаваше на живо от фронта, светлинните следи на ракетите в нощното небе, си мислех : Колко ли отровни газове се изхвърлят в атмосферата от оръжията при употребата им? Дори възпламеняването на само един патрон отделя отровни газове. А снарядите, ракетите, бомбите и прочие. И не иде реч за ядрено оръжие, а за конвенционално. А изстрелването на десетки военни сателити в космическа орбита е свързано с изгарянето във въздуха на космическо гориво. НАТО дори си позволи да използва боеприпаси с обеднен уран във войната срещу Югославия.
За това замърсяване на природата от военните Грета Тунберг нищо не казва. Дори не се сеща да обвини Руската федерация за замърсяване със Специалната военна операция в Украйна.
Недостигът на материални блага изисква радикална промяна в разпределението им. И както казва Садулаев – планиране. Което е възможно само в условията на обществена собственост върху средствата за производство на материални блага.
Чувството за собственост, за притежаване е присъщо на всеки човек. Особено то е изострено в класовите общества и най–вече в буржоазното общество, в което социалния статус на индивида се определя от количеството на притежаваното от него материално богатство.
Но това чувство може и трябва да се култивира, дори може да се изживее с времето в условията на комунистическия начин на живот.
Не е необходимо човек непременно да притежава средствата за живот – жилище, автомобил, вила. Важното е да има възможност за ползването им при нужда от обществените фондове.
А общественият транспорт трябва да е безплатен, така и така се ползва само от сиромашта.
На капиталистическият Запад ще му се наложи да отслабне, да не разточителства с храната, да премахне пикапите от градските улици (специално в САЩ) и ред други ограничителни мерки.

https://vz.ru/opinions/2022/7/29/1169503.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Падението е пълно.
03.08.2022 21:12
Щом посягат и на хигиената. Срамните въшки ще залазят навсякъде...
цитирай
2. tonsun - Ееее. Какво толкова!Ако искат ...
03.08.2022 22:29
Ееее. Какво толкова!
Ако искат може да им проведем едно обучение, как вместо с тоалетна хартия, чието производство също е застрашено, да си бършат задниците с трамвайно билетче. ;) Ще им е от полза, а и многократно ще се намалят вредните емисии
цитирай
3. iw69 - Ще
03.08.2022 22:35
ходим да се къпем у реката, май на там вървят нещата.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
03.08.2022 22:44
Римляните са се бършери с риба-дребнолюспестта, не с барбун!
Българите- старите, с листа от дървета-меки са Не с иглички от борове!
Сега, самолетоносачите на Обединените държави са висок клас Отпадните им продукти минават през филтри Горивата им са очистени от сяра, а въглеродния двуокис минава пред вани с минерална вода и се дава като газирана на жадните ватроси Чувал съм, че матросите им са със скафандри, та и вредните газове ,които отделят, като метан, сяроводород и те се улавят!
А въпросният самолетоносач, да го дадат на нас! Ние ще го подарим на окрайнени ците! Те да го ползват по предназначение!
цитирай
5. kvg55 - До 1. missana
03.08.2022 23:26
Ха-ха-ха!
Ще настъпи едно чесане.
цитирай
6. kvg55 - До 2. tonsun
03.08.2022 23:31
И толкова широколистни цветя има.
цитирай
7. kvg55 - До 3. iw69
03.08.2022 23:32
Да, ама едно време реката беше бистра. Сега е зелена от хвостохранилището на "Асарел–Медет".
цитирай
8. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
03.08.2022 23:35
Самолетоносачът едва ли ще стигне до Незалежная. Циганите ще го разкулачат още в морето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754475
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031