Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2011 08:47 - Що е то МИСТИК ?
Автор: linkuln Категория: Други   
Прочетен: 1772 Коментари: 1 Гласове:
4



За хора които се осланят по скоро на разума отколкото на чувствата си!

Мистик е човек, който се е отказал от своя разум при първия сблъсък с разума на другите. Някъде в далечните години на своето  детство, когато собственото му разбиране за действителността е влязло в конфликт с твърденията на другите, с техните деспотични заповеди и противоречиви искания, той е отстъпил пред страха от независимостта толкова малодушно, че се е отрекъл от способността си да разсъждава. На кръстопътя между "Аз зная" и "Те казват" той е избрал авторитета на другите, по-скоро да се предаде, отколкото за да разбира, по-скоро за да вярва, вместо да мисли. Вярата в свръхестественото е започнала като вяра в превъзходството на другите.
Когато слушате пламенната тирада на мистика за безсилието на човешкия ум и започвате да се съмнявате в своето, а не в неговото съзнание, когато позволявате вашето несигурно полурационално състояние да бъде разклатено от някакво твърдение и решите, че е по-безопасно да се доверите на неговата ненадмината  убеденост и знания, тогава и двамата ставате за подигравка: вашето одобрение е единственият източник на неговата убеденост. Свръхестествената сила, от която се бои мистикът, непознаваемият дух, пред който се прекланя, съзнанието, което смята за всемогъщо - се крият у вас.
От ритуалите на шаманите в джунглата, които са изопачавали действителността с нелепите си гротески, осакатявали са ума на жертвите си и са ги държали в ужас пред свръхестественото в продължение на векове, през догмите за свръхестествените сили в Средновековието, внушавали на хората страх и ужас от Дявола - всичко това е едно и също представление с  една и съща единствена цел: да ви принизят до състоянието на аморфна маса, отказала се да вярва в достоверността на своето съзнание.
Мистикът копнее за послушанието на хората, а не за тяхното съгласие. Той иска да гради отношението си с хората от позицията на вярата и на силата - той не намира удовлетворение от тяхното съгласие, ако трябва да го постига благодарение на факти и аргументи. Страстното му желание е да командва, а не да убеждава: убедеността изисква независимо действие и се основава на абсолюта за обективната действителност. Това, което той търси, е власт над действителността и над средството на хората да я възприемат - техния ум; властта, чрез която да настани своята воля между битието и съзнанието, сякаш ако хората се съгласят под негова команда да си представят някаква мнима реалност, то ще могат да я създадат и факктически. Контролът върху съзнанието на другите става единствената му страст - ламтежът за власт е плевел, който вирее единствено върху пустеещите парцели на изоставения разум.
Но това не може да бъде сторено без вашето съгласие. И ако го позволите, значи си го заслужавате.


Тагове:   мистик,   разум,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. batogo - Поздравления!
19.09.2012 21:56
Във всеки твой постинг срещам мъдрост и това ме радва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: linkuln
Категория: Други
Прочетен: 105183
Постинги: 24
Коментари: 58
Гласове: 189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031